Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Bila Dah Terlampau Pandai...

Semalam Ayuni agak terkejut apabila ditegur oleh salah seorang rakan pensyarah semasa Ayuni sedang mencetak nota-nota untuk anak-anak m...

Selasa, 6 Disember 2016

Bila Dah Terlampau Pandai...


Semalam Ayuni agak terkejut apabila ditegur oleh salah seorang rakan pensyarah semasa Ayuni sedang mencetak nota-nota untuk anak-anak murid beberapa minit sebelum kelas bermula. Pensyarah tersebut berkata, "Tadi student you mesej I tadi, diorang tanya Lecture Hall D mana. Pelik pula I sebab kita mana pernah ada Lecture Hall D selama ni. Agaknya diorang cuba Whatsapp you tak dapat, cuba buka tengok you punya Whatsapp."

Ayuni mula rasa hairan sebab seingat Ayuni minggu lepas dah pesan pada anak-anak murid untuk pergi ke dewan kuliah A untuk kelas kami petang semalam. Lagipun kami ada dewan kuliah B, mengapa tak pergi ke sana? Kenapa tiba-tiba sampai minta nak pergi ke C, D dan seterusnya? Dahlah dewan-dewan tersebut tidak wujud!

Apabila Ayuni periksa Whatsapp kelas, ketua anak murid mengadu pintu jeriji depan kuliah terkunci. Ayuni pun terus keluar dari pejabat dan pergi ke arah dewan kuliah tersebut untuk buat pemeriksaan. Kelihatan kesemua anak-anak murid duduk menunggu di luar depan dewan tersebut, dan sebaik sahaja mereka nampak Ayuni mereka berteriak, "Madam, pintu berkunci!"

Ayuni tak hiraukan mereka dan terus berjalan ke arah pintu dan periksa mangga kunci. Dah agak dah.

Ayuni pun tanya balik anak-anak murid tadi. "Pasti pintu ni berkunci? Betul-betul pasti?"

"Ye lah, Madam... kan ada mangga depan pintu tu!"

Ayuni cuba tahan senyum lalu menolak pintu jeriji besi tu ke tepi dengan sebelah tangan, sambil diperhatikan oleh anak-anak murid tersebut yang dah terlopong mulut mereka.

Ayuni mengangkat mangga kunci itu tinggi-tinggi untuk mereka lihat dengan jelas sambil mengingatkan mereka, "Dengar sini, saya nak kongsi dengan anda semua petua menjadi peguam yang bagus:

Pertama, jangan sesekali bersikap serkap jarang dan terus membuat kesimpulan.
Kedua, sentiasa bersikap rajin dan teliti apabila menghadapi sesuatu kes.
Ketiga, jangan pandang kes setakat hanya di peringkat prima facie, siasat dengan telus.

Ini juga merupakan perkara-perkara yang harus anda amalkan dalam kehidupan seharian jika hendak menjadi seseorang yang adil dalam masyarakat."

Ada yang berasa malu lalu memandang ke arah lain. Ada yang kelihatan seperti terfikirkan sesuatu yang tidak pernah disangka. Yang lain pula cuma ketawa dengan nada tidak selesa dan ingin terus mulakan pelajaran. Ini membuat Ayuni berfikir, apakah makna 'pelajaran' yang sebenar? Apa yang kami buat sekarang ini, atau apa yang akan kami buat dalam dewan kuliah itu nanti?

Sebaik sahaja kuliah tamat, Ayuni segera menghantar mesej berikut ke dalam Whatsapp kelas sebagai peringatan buat anak-anak murid Ayuni:


Ayuni mengakui anak-anak murid semuanya pandai belaka... kalau tak pandai dah lama tak masuk universiti nak belajar undang-undang. Cuma apa yang mereka perlukan ialah kesedaran dari pemerhatian dalam pembelajaran untuk diserapkan ke dalam pengalaman seharian mereka. Undang-undang berasal dari kehidupan, kerana itu ia dicipta oleh manusia dan Tuhan. Harap selepas ini akan timbul dalam diri anak-anak murid untuk menerapkan apa yang dipelajari ke dalam kehidupan sebenar mereka kelak, dan juga sebaliknya.
7

Isnin, 5 Disember 2016

Giveaway SAYA NAK KURUS SECARA SIHAT DENGAN PASSION D'TOX!

Giveaway ini dibuat bagi menggantikan contest Kasi Pecah: ROCK THE WORLD CONCERT 2016 By Blogger Comel Dan Santai memandangkan contest tersebut tidak mendapat banyak sambutan, dan juga kerana Ayuni telah menjual tiket-tiket tersebut sampai habis licin. Jadi sekarang sudah tiada tiket yang tinggal untuk dimenangi peserta contest. Maaf.

Tetapi tidak mengapa, Ayuni akan bayar balik dengan menghadiahkan set posyen Passion D'Tox bernilai RM110 yang bergaya ini melalui giveaway baru. Yay!


Apakah Passion D'Tox dan keistimewaan produk ini?  Passion D'Tox ini merupakan supplemen kesihatan yang berfungsi untuk membantu proses penghadaman dan pencernaan makanan serta mengurangkan lemak berlebihan dalam badan. Passion D'Tox mengandungi bahan organik buah-buahan seperti buah beri, sekam biji psyllium, rumput gandum dan buah markissa (passion fruit - sebab itu namanya Passion D'Tox!). Ia juga sarat dengan vitamin A, C dan E yang mampu mempertingkatkan kadar metabolisme pengguna sambil mengawal berat badan. 


Siapa yang perlu cuba produk Passion D'Tox? Produk ini sesuai bagi mereka yang:

  • sukar menurunkan berat badan
  • mengalami masalah sembelit
  • sering cepat berasa letih dan hilang tenaga
  • memiliki masalah mulut berbau (petanda bagi masalah pencernaan)
  • mengalami masalah kulit seperti gatal-gatal, alergi, jerawat dan sebagainya akibat terlebih toksin dalam sistem badan 

Untuk maklumat lebih lanjut tentang produk Passion D'Tox, sila ke laman rasmi berikut: http://passiondtox.com

Nak cuba dapatkan set Passion D'Tox secara percuma? Jom join giveaway Ayuni ini dengan mengikut syarat-syarat berikut:


๐Ÿ’™ Buat entri bertajuk 'Giveaway SAYA NAK KURUS SECARA SIHAT DENGAN PASSION D'TOX!' dan backlink kepada post ini.

๐Ÿ’™ Tinggalkan link entri dalam ruang komen blog Ayuni bersama nombor giliran.

๐Ÿ’™ Follow blog Ayuni Rafilah

๐Ÿ’™ Like/Follow kesemua page berikut:

 Blogger Comel dan Santai   
 Passion D'Tox

๐Ÿ’™Giveaway berlangsung dari 5 Disember 2016 hingga 19 Disember 2016. Pemenang akan dipilih secara cabutan bertuah. Keputusan akan diumumkan pada Selasa, 20 Disember 2016.

21

Sabtu, 3 Disember 2016

Patutkah Buat Contest Kalau Bukan Blogger Popular?

Inbox mesej dalam kedai online Ayuni

Rasa berbelah bagi nak teruskan contest Kasi Pecah: Rock the World Concert 2016 anjuran Tune Talk ini, lebih-lebih lagi apabila ramai yang menawarkan bayaran yang agak tinggi untuk tiket terakhir dalam simpanan Ayuni ini. Ada seorang ini sanggup menawarkan RM100 bagi tiket pada Ayuni (harga asal RM35 sekeping tiket). Agak mencabar keimanan juga. Adakah ini ujian terhadap Ayuni agar bersabar meneruskan contest atau isyarat bagi Ayuni untuk menarik balik contest? 

Tetapi susah untuk meneruskan contest sebegini apabila kita bukan blogger yang popular. Tiada siapa akan mahu beri sambutan. Mungkin Ayuni patut tidak mengadakan apa-apa contest dan giveaway di blog pada masa akan datang sebab nak menulis entri contest pun dah memakan banyak masa, lagi rugi rasanya bila masa tersebut terbuang begitu sahaja bila tiada siapa ambil peduli.

Mungkin Ayuni patut buka semula jualan dan terima tawaran bayaran tertinggi untuk tiket-tiket tersebut. Maafkan Ayuni, Tune Talk.
2

KOMEN TERBARU